jueves, 19 de enero de 2012

REPOTATGE: EL DOFÍ MULAR

EL DOFÍ MULAR
El dofí mular és per la seva distribució costanera i el seu caràcter poc tímid en relació a l' ésser humà, un dels petits cetacis millor coneguts pels pescadors.

És un dofí de mida mitjana(300-350cm de talla màxima) amb una silueta robusta, el bec curt i una pigmentació grisa que es va enfosquint cap a la regió ventral.

La seva distribució és cosmopolita, tot i que és més abundant en latituds tropicals i temperades. En altres mars se'n coneixen fomes costaneres i d' aigües obertes,  però ales costes dels Països Catalans només n'hi ha la variant costanera.
I ara parlem amb la coordinadora del dofí mular, parlem de com és la ditribució i situació de l'espècie.

DISTRIBUCIÓ I SITUACIÓ DE L' ESPÈCIE
El dofí mular es caracteritza pels seus hàbits fortament costaners, i a les costes catalanes es troba dintre d'una franja de prop d' unes 5 milles de distància de la costa. A diferència de les alres espècies de dofins, es desplaça amb seguretat en aigües poc fondes i no tem la presència dels humans ni sembla molestar-se pel soroll de les embarcacions, raó per la qual no és estrany que en ocacions s'acosti a pocs metres de la platja o s'aventuri dintre dels ports.
Antigament, el dofí mular es distribuïa al llarg de tot el litoral català.Però avui l'abundancia d'aquesta espécie s'ha reduït molt i el poblament original ha quedat fragmentat en petites subpoblacions que ocupen territoris cap cop més restringits . Al Principat de Catalunya, els nuclis més abundants es troben a la part nord de la Costa Brava especialment a les rodalies del Cap de Creus, Begur el Garraf i al voltant del Delta de L'Ebre. La grandària d'aquests nuclis de població no ha estat mai determinada amb precisió, però no deu superar els pocs centenars d'individus.
Com és típic en les formes costaneres d'aquesta espècie, els animals presenten un marcat sedentarisme i acostumen a mantenir-se llargs períodes de temps dintre d'uns territoris de poques desenes de quilòmetres de radi. No realitzen migracions ni desplaçaments estacionals però en les àrees en augmentar la presència humana al litorial.
I com és la biologia, ecologia i comportament?

BIOLOGIA, ECOLOGIA I COMPORTAMENT.
Tot i tenir, com la resta de dofins, un instint fortament social, el dofí mular viuen grups relativament petits (5 a 20 individus) i no és estrany trobar exemplars d'hàbits solitaris. Dins d'aquests grups s' estableixen fortes relacions de domini i el sistema reproductor és netament polígam amb un nombre reduït de mascles que són els responsables de copular amb les femelles.

La maduresa sexual arriba com a mitjana als 6-8 anys d'edat tant en els mascles com  en les femelles, que es correspon amb una grandària corporal d'uns 200cm. Però sembla que els mascles han d'esperar encara alguns anys més fins a assolir la maduresa social per poder intervenir en les tasques reproductores. La gestació dura poc més de12 mesos, al cap de la qual neix un nadó d'uns 120cm de llargada. A conseqüècia del fet que la captura de l' aliment requereix un aprenentatge relativament llarg, la cria depèn de la mare per un període llarg de temps i la lactància acostuma a perllongar-se uns 18-20 mesos. La longevitat se situa entre els 25 i 30 anys d'edat.



Ecolocalització d'una presa per part d'un dofí. No existeixen estudis sobre la dieta d'aquest dofí als Països Catalans, però informacions recollides a les costes americanes i australianes descriuen el dofí mular com una espècie que s'alimenta de gambes crancs i altres crustacis de fons, calamars i pops i una gran varietat de peixos dels quals acostuma a ingerir només lesa parts més toves i menysprear el cap i la cua. Ocasionalment també pot incloure dins la seva dieta altres organismes marins de més difícil digestió com són les estrelles de mar, holotúries o poliquets bentònics.
I per últim com és la gestió i convescació?
Com a conseqüencia dels seus costums costaners, el dofí mular entra freqüentment en conflicte amb les activitats humanes. Molt sovint visita els arts de pesca, principalment els tremalls de fons, per aprofitar-se del peix que s'ha pescat, el qual arrenca produint importants destrosses en l'art. També acostuma a aprofitar el peixque s'escapa dels arts d'arrossegament de fons, sobretot durant l'operació de recollida i en aixecar el cop. No és rar que en una d'aquestes accions el dofí resulti atrapat per la mateixa xarxai, si no aconsegueix trencar-la i escapar, sol morir ofegat. A les zones on el dofí mular és abundant, aquest comportament produeix importants pèrdues econòmiques als pescadors i sovint motiva reaccions força agressives per part del col·lectiu afectat. Així, no és estrany que els pescadors agredeixin els dofins amb petits arpons, o fins i tot, amb armes de foc amb la intenció d'exterminar-los o, simplement, de mantenir-los allunyats dels arts de pesca.
Quan aquest tipus de problema s'accentua, la intervenció de les autoritats pesqueres es fa necessària per tal d'evitar una mortalitatexcessiva de dofins com també la modificació i reglamentació de determinats arts de pesca.
El dofí mular és el cetaci i més comú en els dofinaris i zoos, ja que és el que millor suporta la captivitat. Aquesta espècieestà estrictament protegida pel Conveni de Berna(annex II) i es troba catalogada dintre de l'apèndix II del CITES.


Anthony Castro
6è curs

miércoles, 18 de enero de 2012

EL REPORTATGE: LA VIDA RURAL A EXTREMADURA

 LA VIDA RURAL A EXTREMADURA

Creieu que la vida rural als pobles d'Extremadura era com es ara? Doncs no! Ara farem una comparació dels canvis que han hagut. Tractarem temes com era la família, l'habitatge, el treball, l'alimentació, el comerç, la medicina, els mitjans de transport, els nens i la tecnologia.
FAMÍLIA.
Abans la família era molt més nombrosa. Els pares als 20 o 23 anys es casaven, es clar que les persones morien abans. Les parelles, a l'any de casar-se, tenien els fills, acostumaven a tenir entre dos, tres o més fills. Desprès es quedaven a viure a casa del pares d'ell o d'ella. La dona  no treballava fora de casa; només es dedicava a criar als fills i estar pendent de la família
Ara, en canvi, la gent es casa als 30 o 32 anys. La majoria de parelles, només tenen un fill, i es compren la seva pròpia casa. La dona ss'ha integrat en el món laboral i empresarial.

L'HABITATGE.
Les cases acostumaven a ser grans perquè havien de tenir dependències pels animals com eren els cavalls, els porcs, els rucs, les ovelles,... La majoria de cases no tenien bany ni aigua corrent. La cuina era molt petita. Moltes cases no tenien llum elèctrica.
Ara, en canvi, viuen a pisos alts. Moltes cases tenen dos banys i electricitat n'hi ha per tot arreu.
        
Casa  antiga                                             Edifici
TREBALL
Quasi tots els homes treballaven de la ramaderia o de l'agricultura. No hi havia ni horaris ni nomines. Les dones s'ocupaven de criar als fills o a fer les feines de casa. Moltes dones també brodaven i feien les seves robes. Els homes mai treballaven ni cooperaven a casa.
A diferencia d'abans, ara, quasi tota la gent treballa en oficines o fabriques. I la majoria col·labora en casa.



           
Ramaderia, treball d'abans               Treball d'ara, una fàbrica

ALIMENTACIÓ
El menjar era quasi sempre el mateix. Per esmorzar no hi havia ni “bollicaos” ni donuts ni tota aquesta bolleria. Menjaven plats forts com els cigrons, les llenties,... També n'hi havia d'altres que menjaven del que produïen al camp o dels animals.
Ara tots els que tenim per menjar tenim la nevera plena. I mengen molt variat i de tota mena.
                 
Menjar d'abans                              Menjar d'ara

COMERÇ
No hi havien centres comercials. I les poques botigues que havien, venien de tot,  des de articles de cosir fins a aliments. La botiga era una dependència més a casa del botiguer. També hi havia gent que s'intercanviava els productes, per exemple un kilogram de patates per un kilogram de tomàquets.
Ara n'hi han molts centres comercials. I per obrir les botigues compren un local.

 Botiga antiga    Supermercat

MEDICINA.
Quan et posaves malalt i et tenien que operar havies de anar a Madrid o a Barcelona. Perquè allà, a Extremadura no n'hi havia hospitals. I potser trigaves 2 o 3 dies en arribar. Els nadons naixien a casa perquè no havien prou metges, els ajudava la madrona. Els pocs doctors que n'hi havien era a casa seva.
Ara hi han molts més doctors, i a tots els llocs, encara que en altres llocs tinguis que agafar el cotxe per anar-hi. I, els nadons neixen als hospitals i no en casa. 

MITJANS DE TRANSPORT
De cotxes n'hi havien pocs, 1 o 2 per poble. Per anar a l'hort anaven amb un cavall o amb un ruc. Tampoc n'hi havien motos ni cuats, potser n'hi hauria alguna bicicleta.
A diferència d'abans ara n'hi han cotxes per tot arreu, i ara la gent no va al camp amb un cavall o amb un ruc, van en cotxe.

              
Mitjans de transport d'abans                      Mitjans de transport d'ara

ELS NENS
La majoria de nens anaven al col·legi, però estaven molt poc temps aprenent, ja que havien d' ajudar a la família en les tasques del camp. A penes sabien llegir, escriure el seu nom, així com les quatre operacions bàsiques, però l'analfabetisme estava molt estès. En comptes de jugar a les videoconsoles, que abans no hi havia, jugaven a pilota, a les caniques, a la baldufa,....
En canvi, ara els nens es passen tot el dia jugant a la consola, veient la televisió o jugant a l'ordinador. A més, ara l'educació es obligatòria fins al 16 anys.

      
Joguines d'abans.                                              Joguines d'ara



TECNOLOGIA
No hi havien consoles, ni televisió, ni telèfons ni res elèctric. Ràdios n'hi havien però nomes a les cases dels rics.
Ara tenim aparells electrònics per tota la casa.

La forma de vida ha canviat molt especialment per la tecnologia, i per els nous descobriments de l'home.
                                                                                             Anna Calvo Domínguez
                                                                                                                     6è