miércoles, 18 de enero de 2012

EL REPORTATGE: LA VIDA RURAL A EXTREMADURA

 LA VIDA RURAL A EXTREMADURA

Creieu que la vida rural als pobles d'Extremadura era com es ara? Doncs no! Ara farem una comparació dels canvis que han hagut. Tractarem temes com era la família, l'habitatge, el treball, l'alimentació, el comerç, la medicina, els mitjans de transport, els nens i la tecnologia.
FAMÍLIA.
Abans la família era molt més nombrosa. Els pares als 20 o 23 anys es casaven, es clar que les persones morien abans. Les parelles, a l'any de casar-se, tenien els fills, acostumaven a tenir entre dos, tres o més fills. Desprès es quedaven a viure a casa del pares d'ell o d'ella. La dona  no treballava fora de casa; només es dedicava a criar als fills i estar pendent de la família
Ara, en canvi, la gent es casa als 30 o 32 anys. La majoria de parelles, només tenen un fill, i es compren la seva pròpia casa. La dona ss'ha integrat en el món laboral i empresarial.

L'HABITATGE.
Les cases acostumaven a ser grans perquè havien de tenir dependències pels animals com eren els cavalls, els porcs, els rucs, les ovelles,... La majoria de cases no tenien bany ni aigua corrent. La cuina era molt petita. Moltes cases no tenien llum elèctrica.
Ara, en canvi, viuen a pisos alts. Moltes cases tenen dos banys i electricitat n'hi ha per tot arreu.
        
Casa  antiga                                             Edifici
TREBALL
Quasi tots els homes treballaven de la ramaderia o de l'agricultura. No hi havia ni horaris ni nomines. Les dones s'ocupaven de criar als fills o a fer les feines de casa. Moltes dones també brodaven i feien les seves robes. Els homes mai treballaven ni cooperaven a casa.
A diferencia d'abans, ara, quasi tota la gent treballa en oficines o fabriques. I la majoria col·labora en casa.



           
Ramaderia, treball d'abans               Treball d'ara, una fàbrica

ALIMENTACIÓ
El menjar era quasi sempre el mateix. Per esmorzar no hi havia ni “bollicaos” ni donuts ni tota aquesta bolleria. Menjaven plats forts com els cigrons, les llenties,... També n'hi havia d'altres que menjaven del que produïen al camp o dels animals.
Ara tots els que tenim per menjar tenim la nevera plena. I mengen molt variat i de tota mena.
                 
Menjar d'abans                              Menjar d'ara

COMERÇ
No hi havien centres comercials. I les poques botigues que havien, venien de tot,  des de articles de cosir fins a aliments. La botiga era una dependència més a casa del botiguer. També hi havia gent que s'intercanviava els productes, per exemple un kilogram de patates per un kilogram de tomàquets.
Ara n'hi han molts centres comercials. I per obrir les botigues compren un local.

 Botiga antiga    Supermercat

MEDICINA.
Quan et posaves malalt i et tenien que operar havies de anar a Madrid o a Barcelona. Perquè allà, a Extremadura no n'hi havia hospitals. I potser trigaves 2 o 3 dies en arribar. Els nadons naixien a casa perquè no havien prou metges, els ajudava la madrona. Els pocs doctors que n'hi havien era a casa seva.
Ara hi han molts més doctors, i a tots els llocs, encara que en altres llocs tinguis que agafar el cotxe per anar-hi. I, els nadons neixen als hospitals i no en casa. 

MITJANS DE TRANSPORT
De cotxes n'hi havien pocs, 1 o 2 per poble. Per anar a l'hort anaven amb un cavall o amb un ruc. Tampoc n'hi havien motos ni cuats, potser n'hi hauria alguna bicicleta.
A diferència d'abans ara n'hi han cotxes per tot arreu, i ara la gent no va al camp amb un cavall o amb un ruc, van en cotxe.

              
Mitjans de transport d'abans                      Mitjans de transport d'ara

ELS NENS
La majoria de nens anaven al col·legi, però estaven molt poc temps aprenent, ja que havien d' ajudar a la família en les tasques del camp. A penes sabien llegir, escriure el seu nom, així com les quatre operacions bàsiques, però l'analfabetisme estava molt estès. En comptes de jugar a les videoconsoles, que abans no hi havia, jugaven a pilota, a les caniques, a la baldufa,....
En canvi, ara els nens es passen tot el dia jugant a la consola, veient la televisió o jugant a l'ordinador. A més, ara l'educació es obligatòria fins al 16 anys.

      
Joguines d'abans.                                              Joguines d'ara



TECNOLOGIA
No hi havien consoles, ni televisió, ni telèfons ni res elèctric. Ràdios n'hi havien però nomes a les cases dels rics.
Ara tenim aparells electrònics per tota la casa.

La forma de vida ha canviat molt especialment per la tecnologia, i per els nous descobriments de l'home.
                                                                                             Anna Calvo Domínguez
                                                                                                                     6è

6 comentarios: